Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι

Υπηρεσίες οξυγονοθεραπείας για το σπίτι εξατομικευμένες στις ανάγκες του κάθε ασθενή

Τι είναι η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);

Η ΧΑΠ περιγράφει μια σειρά προοδευτικών ασθενειών που έχουν ως αποτέλεσμα τη συστολή των αεραγωγών και δυσχεραίνουν την αναπνοή. Η μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ επηρεάζει περίπου 65 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις της ΧΑΠ είναι το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Άλλες παθήσεις που μπορούν να οφείλονται στην ΧΑΠ είναι το μη αναστρέψιμο άσθμα και ορισμένες μορφές βρογχεκτασίας.

Το κάπνισμα είναι μακράν η πιο συνηθισμένη αιτία της ΧΑΠ, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται και σε μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση ή σε σκόνη ή χημικά. Καθώς η ΧΑΠ είναι μια χρόνια ασθένεια, δεν μπορεί να θεραπευθεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να βοηθήσουν.

Πώς μπορεί η μακροχρόνια οξυγονοθεραπεία να βοηθήσει;

Το οξυγόνο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παρακάτω συμπτωμάτων του ασθενή:
•    μείωση της αίσθησης δύσπνοιας
•    βελτίωση της σωματικής κατάστασης
•    βελτίωση της δυνατότητας ύπνου
•    βελτίωση της ποιότητας ζωής
•    αύξηση στο επίπεδο άνεσης

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χαμηλό επίπεδο οξυγόνου ακόμη και σε ηρεμία και μπορεί να ωφεληθούν από μακροχρόνια θεραπεία οξυγόνου. Άλλοι ασθενείς μπορεί  να χρησιμοποιούν οξυγόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά ποτέ λιγότερο από 15 ώρες την ημέρα. Κάθε περίπτωση θα χρειαστεί μια πλήρη ιατρική αξιολόγηση.

Η θεραπεία με οξυγόνο μπορεί να χορηγηθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του ασθενή.

Παροχή Ιατρικού Οξυγόνου

Υγρό Ιατρικό Οξυγόνο


Το ιατρικό υγρό οξυγόνο αποθηκεύεται σε μονωμένο δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα που λειτουργεί περίπου όπως ένα θερμός (κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του περιεχομένου). Το οξυγόνο ιατρικής ποιότητας μπορεί να παρέχεται σε μορφή συμπιεσμένου αερίου σε μια σειρά δοχείων διαφορετικού μεγέθους. Παράγεται σύμφωνα με αυστηρές φαρμακευτικές οδηγίες.

Παρέχουμε αυτό το σταθερό δοχείο στην κατοικία του ασθενούς και το αντικαθιστούμε τακτικά με ένα ανανεωμένο δοχείο που περιέχει 36 λίτρα υγρού οξυγόνου (που ισοδυναμεί με 120 φιάλες αερίου ενός λίτρου).

Ο εξοπλισμός συμπληρώνεται από μικρές φορητές μονάδες που γεμίζουν από το δοχείο του σπιτιού και μεταφέρονται στους ώμους ή σε ειδικά προσαρμοσμένο σακίδιο που επιτρέπει στον ασθενή να βγει έξω.

Ακολουθούμε τις φαρμακευτικές οδηγίες όταν τεκμηριώνουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ιατρικών αερίων μας. Όλα τα δοχεία μας είναι γερά, αξιόπιστα, εύχρηστα και ασφαλή για χειρισμό. Για τη διασφάλιση της υψηλότερης ποιότητας, όλα τα δοχεία δοκιμάζονται σε κάθε γέμισμα για να εξασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια των ασθενών. Το υγρό οξυγόνο μετατρέπεται μέσα από μία σειρά ειδικών σωληνώσεων σε αέριο και φτάνει σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στον εξοπλισμό πριν να χορηγηθεί στον ασθενή με ρινική κάνουλα.
Οι τεχνικοί της Linde επιδεικνύουν τον ασφαλή τρόπο χρήσης ενός δοχείου και παρέχουν λεπτομερείς οδηγίες και οδηγίες ασφαλείας.


Ιατρικό Οξυγόνο σε Φιάλες


Το ιατρικό οξυγόνο μπορεί να παρέχεται σε μορφή συμπιεσμένου αερίου σε μια σειρά φιάλες διαφορετικού μεγέθους. Παράγεται σύμφωνα με αυστηρές φαρμακευτικές οδηγίες.

Μεγαλύτερες φιάλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι και συχνά παρέχονται μαζί με έναν συμπυκνωτή οξυγόνου ως back-up. Μικρότερες φορητές φιάλες είναι επίσης διαθέσιμες για χρήση εκτός του σπιτιού.

Ακολουθούμε τις φαρμακευτικές οδηγίες όταν τεκμηριώνουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ιατρικών αερίων μας. Όλοι οι φιάλες αερίου μας είναι στιβαρές, αξιόπιστες, εύχρηστες και ασφαλείς. Για την παροχή της υψηλότερης ποιότητας, όλες οι φιάλες ελέγχονται σε κάθε γέμισμα για να εξασφαλίζεται η συνεχής ασφάλεια των ασθενών.

Οι τεχνικοί της Linde δείχνουν πώς να χρησιμοποιείτε μία φιάλη με ασφάλεια και να παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες χρήσης καθώς και οδηγίες ασφαλείας.

-   Φορητές Φιάλες
Οι φορητές φιάλες βοηθούν τον ασθενή να συνεχίσει να επωφελείται από την οξυγονοθεραπεία εκτός σπιτιού. Είναι σημαντικό ο ασθενής να συζητά με τον θεράποντα γιατρό που καταγράφει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές του, ώστε ο γιατρός να μπορεί να συνταγογραφήσει τη σωστή ποσότητα οξυγόνου που θα χρησιμοποιήσει ο ασθενής σε αυτές τις περιόδους.

Οι τυποποιημένες φορητές φιάλες μπορούν να διαρκέσουν 7,5 ώρες (σε ροή 1 λίτρου ανά λεπτό).

Ιδανικές για την μεταφορά τους από παιδιά και από ανθρώπους τρίτης ηλικίας.

Συμπυκνωτές Οξυγόνου

Ένας συγκεντρωτής οξυγόνου (συμπυκνωτής) λειτουργεί με εισρόφηση ατμοσφαιρικού αέρα. Διαχωρίζει το οξυγόνο από τα άλλα αέρια χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ειδικού φίλτρου που επιτρέπει να διέρχεται μόνο το οξυγόνο. Ο ασθενής καταλήγει να καταναλώνει υψηλής καθαρότητας οξυγόνου μέσω μάσκας ή ρινικής κάνουλας.

Ο συγκεντρωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα μακρύ τμήμα σωληνώσεων οξυγόνου για να φτάσει στο σπίτι (το ανώτερο 15 m). Ο συγκεντρωτής έχει περίπου το μέγεθος μιας αυτόνομης θέρμανσης αερίου και συνδέεται στην τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι, χρησιμοποιώντας 300 Watts (ή λιγότερο) ανά ώρα (περίπου το ίδιο με τέσσερις λάμπες). Ενίοτε προβλέπεται μια εφεδρική φιάλη για χρήση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Οι φιάλες αυτές διατίθενται δωρεάν κατά την πρώτη εγκατάσταση. Ο ασθενής επιβαρύνεται μόνο την αναγόμωση τους.

Φορητοί συμπυκνωτές Οξυγόνου Οι φορητοί συμπυκνωτές παρέχουν οξυγόνο κατά απαίτηση (demand flow). Λειτουργούν με μπαταρία που πρέπει να επαναφορτίζεται τακτικά.
Οι φορητοί συμπυκνωτές δίνουν στον ασθενή τη δυνατότητα της αποδέσμευσής του από το σπίτι δίνοντάς του απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν σε παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος στο σπίτι αλλά και στο αυτοκίνητο για μέγιστη κινητικότητα.
Είναι εγκεκριμένοι για τη χρήση τους σε αεροπλάνα, αλλά καθώς οι κανόνες διαφοροποιούνται ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία, ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αεροπορική εταιρεία πριν από την πτήση για να ενημερωθεί σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς του ενώ φέρει φορητό συμπυκνωτή.

Έχετε κάποια ερώτηση;